Selecteer een pagina
WERK

Rabo &Co

Laura kijkt elk nummer uit naar de artikelen die ze voor Rabo &Co mag schrijven, het ledenmagazine van Rabobank. Vaak gaan de onderwerpen over innovatie en verduurzaming – sowieso al interessant – maar de mensen die ze hierover mag spreken, zijn ook zeker niet de minste. Zo was het gesprek met voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade er één om te onthouden. Wat deze klus ook zo mooi maakt, is dat er een ervaren en veeleisende eindredacteur op zit die net zoveel houdt van taal als Laura; dat houdt haar scherp. Maar het allerfijnst is de ploeg collega-freelancers die samen alle regionale artikelen maken. Stuk voor stuk uitstekende journalisten, met wie het ook nog eens goed varen en borrelen is. Laura geniet van de diepgaande gesprekken over schrijven, uitvliegende pubers en politiek. Laura schrijft voor de edities Oost-Brabant en Midden-Nederland, je vindt ze hier.

LINDA.magazine

De portrettengalerijen en persoonlijke verhalen die Laura al vele jaren maakt voor LINDA.magazine (en voorheen ook voor alle specials) hebben één ding gemeen: ze gaan altijd over mensen die iets zwaars voor de kiezen hebben gekregen. Veerkracht, zelfkennis, eerlijkheid en moed; ze maken mensen weergaloos interessant. Laura schreef onder andere verhalen over zelfbeschadiging, uithuwelijking, slachtoffers van loverboys, sektes, etnisch profileren en kinderen van alcoholverslaafde moeders. Ze interviewde een vrouw die bijna stierf aan een vleesetende bacterie, een meisje dat gestalkt werd door haar ex en verschillende moeders die hun kind verloren. Een aantal van deze verhalen is via Blendle tegen een kleine vergoeding te lezen. In 2015 werd haar serie portretten over gehandicapte mannen en betaalde liefde genomineerd voor de Seks & Mediaprijs.

Vrij Nederland

Toen Laura hoorde dat journalist Sander Heijne in 2024 hoofdredacteur werd van het voormalige verzetsblad Vrij Nederland, wist ze één ding zeker: daar wilde ze bij horen. De missie van Heijne is namelijk een machtig mooie: een krachtig, optimistisch, progressief geluid laten horen in een land dat steeds verder verhardt. Laura is blij dat ze daar iets aan mag bijdragen.

Sinds september 2024 heeft Laura een eigen rubriek in het magazine: Polarisatiepijn. Daarin beschrijft ze het geworstel van mensen die totáál anders over dingen denken dan hun geliefde, vrienden, familie of collega’s. Het onuitgesproken ongemak, de gierende frustraties en – soms ook! – de opluchting als mensen elkaar toch weer ergens vinden, maken deze rubriek een van de mooiste klussen van de maand. Wil je iets lezen? Kijk dan hier.

 

Buurt

In Den Bosch, daar wonen pas leuke mensen. Mensen die boodschappen doen voor elkaar. Elkaar helpen met huiswerk of een muurtje texen. Speelgoed uitlenen of een pannetje soep maken voor de buurvrouw. Bij woningcorporatie Zayaz erkennen ze de waarde van die mensen, het bewonersblad Buurt staat vol met hun verhalen. Laura mag al die Bosschenaren thuis bezoeken, samen met vakvriendin Chantal Wuijster. Hier lees je Buurt

Ik Ben Arm

Een kind dat een citroen mee naar school krijgt als lunch, omdat er niks anders meer in huis is. Een meisje dat afscheid moet nemen van haar kat en twee honden, omdat er echt geen geld meer voor is. Een moeder die niet weet of haar kind wel mee kan op het afscheidskamp van groep acht. Leven in armoede – het gaat je voorstellingsvermogen te boven.

Voor de LINDA. Foundation schreef Laura het boekje ‘Ik ben arm’, waarin ruim 35 ouders, kinderen en professionals vertellen wat het betekent om arm te zijn in Nederland. Het zijn stuk voor stuk schokkende verhalen, óók omdat het lijntje tussen net genoeg en net te weinig hebben heel dun is. Een reality check van jewelste. Het boekje is hier te koop. Het geld komt volledig ten goede aan Nederlandse gezinnen, die rond de feestdagen cadeaubonnen ontvangen om de dure decembermaand wat leuker te maken.

BaMi Magazine

BaMi Magazine vertelt verhalen over mensen uit de Brabantse dorpen Berlicum en Middelrode. Het blad verschijnt vier keer per jaar en wordt gemaakt door professionals uit ’t dorp. Ze werken mee aan BaMi uit liefde voor hun vak en het dorp. Puur voor de lol. En dat zie je. BaMi brengt bijzondere verhalen over doodgewone mensen. Alles wordt gemaakt met liefde. Het effect: dorpsgenoten spreken elkaar aan op straat en uiten openlijk hun ontroering en trots. Man, wat fijn. Laura was de eerste drie jaar hoofd- en eindredacteur van BaMi, met héél veel plezier. Lees hier de nieuwste editie.

Fragiel

Joost Bemelmans (1947) groeit op in een welgesteld, Eindhovens gezin van vier kinderen. Vader Alphons is een vooraanstaand ingenieur bij Philips. Joost aanbidt zijn veeleisende vader, die leeft voor zijn werk en zijn grote hobby fotografie. Als Joost achttien jaar is, maakt zijn vader een voor hem onbegrijpelijke keuze. Die rigoureuze beslissing en de manier waarop zijn moeder ermee omgaat, hebben een verwoestend effect op het leven van de jonge Joost.

In Fragiel vertelt Joost zijn verhaal. Zijn leven had lange tijd veel weg van een barre overlevingstocht vol verdriet, verlies en onmacht, maar uiteindelijk vond hij toch de rust waarnaar hij tientallen jaren verlangde. Joost laat zien dat op de moeilijkste momenten in het leven juist de kleinste stappen heldendaden zijn. Er zijn nog enkele exemplaren van Fragiel verkrijgbaar, stuur een mail bij interesse. 

Levenslust

Het leven is niet altijd leuk en gemakkelijk. Soms is het ronduit klote. Femke Nijboer en Paul Trossèl helpen je om er ondanks alle tegenslag toch iets moois van te maken. Hoewel ze ieder een totaal andere ervaring hebben met pech, ontdekten ze dat er veel overeenkomsten zijn in wat mensen er weer bovenop helpt. In Levenslust delen ze praktische tips die iedereen direct kan gebruiken om zijn levenslust aan te wakkeren. De aard van je ellende doet er volgens hen weinig toe.

Dr. Femke Nijboer (1979) won als psycholoog en neurowetenschapper verschillende prijzen voor haar onderzoek naar hersentechnologie en de levenskwaliteit van mensen met het locked-in syndroom. Ir. Paul Trossèl (1971) is ondernemer, vader, auteur en spreker zonder stem. Hoewel hij door een hersenstaminfarct in 2008 locked-in raakte en dus ook niet meer kan praten, kent zijn levenslust geen grenzen. Laura hielp hen hun verhaal op papier te zetten. Wilt u Levenslust ontvangen? Stuur een mail.

Oogwenk

Op een zonnige zondagmorgen in februari 2008 verandert het leven van de succesvolle expat Paul Trossèl en zijn zwangere vrouw Arianne volledig. Terwijl zij staat te douchen en hun zoontje televisie kijkt, krijgt hij op de bank een hersenstaminfarct. Hij ontwaakt weken later als gevangene van zijn eigen lichaam. Zijn geest is nog vlijmscherp, maar zijn lijf volledig verlamd. Zelfs praten gaat niet meer. Van hun onbezorgde bestaan is in één klap niets meer over.

Oogwenk is een confronterend, ontroerend en bij vlagen hilarisch boek over liefde, vriendschap en verrotte pech. Hoe lang houd je hoop? Hoeveel geef je op voor het geluk van je geliefde? Is een verlamde vader beter voor een kind dan geen vader? Kent vriendschap grenzen? En wat maakt het leven nou eigenlijk de moeite waard? Oogwenk is een zoektocht naar de antwoorden. Samen met Paul was Laura in 2017 onder andere te gast bij RTL Late Night, Radio 1, BNR Nieuwsradio, RTV Utrecht en Omroep Brabant om te vertellen over het boek. Stuur een mail om Oogwenk te bestellen.